Σπάζοντας τη σιωπη γύρω από τον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων.


Μετάφραση από το blog της Mona Eltahawy

Νέα Υόρκη – Φανταστείτε να κόβεται το πέος σε 3 εκατομμύρια αγόρια κάθε χρόνο.

Φανταστείτε ότι παρά τις μαρτυρίες για τον ανείπωτο πόνο, στον οποίο υπόκεινται τα αγόρια έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αγνότητα και το πέρασμα στον ανδρισμό, οι θρησκευτικοί ηγέτες για δεκαετίες να διδάσκουν τις κοινότητες τους, ότι ο Θεός έχει θελήσει έναν τέτοιο ακρωτηριασμό.

Ένας κόσμος μουγγός λόγω ενός πολιτιστικού σχετικισμού δεν λέει τίποτα.

Ακούγεται παράλογο δεν είναι;

Είναι οδυνηρή πραγματικότητα για τουλάχιστον 3 εκατομμύρια κορίτσια, που τους αποκόπτονται μέρη των κλειτορίδων τους, σε μια διαδικασία, που είναι γνωστή σαν ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων (female genital mutilation – FGM). Η κλειτορίδα έχει διπλάσιες νευρικές απολήξεις από ένα πέος, οπότε η αναλογία με τον πετσόκομμα οργάνων μικρών αγοριών δεν είναι τόσο παρατραβηγμένη.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν η Διεθνής Ημέρα Μηδενικής Αντοχής απέναντι στον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων, οπότε επιτρέψτε μου να σας ταρακουνήσω από τη λήθη, υπενθυμίζοντας σας ότι 6.000 κορίτσια την ημέρα, υποβάλλονται σε έναν από τους 4 τύπους ακρωτηριασμού.

Ο πιο «ελαφρύς» – γνωστός και σαν κλειτοριδεκτομή – είναι η μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτοριδεκτομής. Ο πιο σοβαρός – γνωστός και σαν αγκτηριασμός – είναι η αποκοπή μερών των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, και ακολούθως το ράψιμο σε ότι απομένει. Στο κορίτσι, που υποβάλλεται σε αυτό, μετά της δένονται τα πόδια μεταξύ τους για δυο βδομάδες για να κλείσουν τα γεννητικά της όργανα.

Ήμουν αρκετά περιγραφική;

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων δεν είναι ένα αφηρημένο θέμα, που συνέλεξα κάτω από την ομπρέλα του φεμινισμού μου. Μαζί με μια θεία, που είναι τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη μου, ανήκω στην πρώτη γενιά γυναικών στην ευρύτερη οικογένεια μου, που δεν έχω υποβληθεί σε αυτό.

Μοιράζομαι αυτή τη θλιβερή οικογενειακή ιστορία, γιατί δεν μπορώ πια να ακούω μπερδεμένους πολιτιστικούς σχετικιστές να βάζουν τη φρίκη αυτού του ακρωτηριασμού, στο ζύγι της αιδοιοπλαστικής, μία μορφή κοσμητικής πλαστικής χειρουργικής, που έχει γίνει δημοφιλής σε Αμερική και Ευρώπη.

Είναι ασύλληπτο να συγκρίνεις την επιλογή μίας γυναίκας, στο να υποβάλλει τον ευατό της σε χειρουργείο, με την επιβεβλημένο πετσόκομμα κοριτσιών από τη βρεφική ηλικία, μέχρι την ηλικία των 15 σε τουλάχιστον 28 χώρες. Διαδεδομένος πιο πολύ στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και μέρη της Ασίας, ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων δεν είναι απλά μια παραδοσιακή πρακτική, που βλάπτει τα κορίτσια «εκεί κάτω». Σαν αποτέλεσμα των μεταναστευτικών και των προσφυγικών μετακινήσεων αφαρμόζεται πια, σε ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα για τη Γυναικεία Υγεία, Έρευνα και Ανάπτυξη περισσότερα από 6.500 κορίτσια βρίσκονται σε κίνδυνο ακρωτηριασμού εντός του Ηνωμένου Βασιλείου κάθε χρόνο, ενώ κάπου 66.000 γυναίκες έχουν ακρωτηριαστεί, οι περισσότερες, πριν φύγουν από τη χώρα προέλευσης τους.

Μερικά από αυτά τα κορίτσια σε κίνδυνο ακρωτηριάζονται στην πατρίδα των γονιών τους κατά τη διάρκεια των διακοπών. Ομάδες γυναικείων δικαιωμάτων προειδοποιούν, ότι κάποιες κοινότητες φέρνουν «ακρωτηριάστριες» στην Μεγάλη Βρετανία για να προχωρήσουν στον ευνουχισμό σε «πάρτι», που περιλαμβάνουν μέχρι και 20 κορίτσια, για να κάνουν οικονομία στα έξοδα.

Οι γονείς σε τέτοιες κοινότητες – όπως οι παππούδες μου – δεν μισούν τις κόρες τους. Έχουν κοινωνικοποιηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να πιστεύουν ότι το κόψιμο εγγυάται την αποδοχή των κοριτσιών και την προστασία τους από τις κοινότητες τους. Δεν έχω ξεχάσει ποτέ την 17χρονη μη ακρωτηριασμένη νύφη, για την οποία έγραψα στο Κάιρο, πριν από λίγο καιρό, η οποία την νύχτα του γάμου της στάλθηκε σπίτι της στη μητέρα της, με ένα μήνυμα από το γαμπρό: αν θέλετε η κόρη σας να παντρευτεί, ξέρετε τί πρέπει να κάνετε. Κλήθηκε μια παραδοσιακή μαμή και η νύφη τακτοποιήθηκε.

Κουράστηκα να ακούω «μα είναι οι μανάδες, που το κάνουν στις κόρες τους» με καμία σκέψη στο γιατί, λες και οι άντρες απλά τυχαίνει να επωφελούνται από τη σκληρότητα μιας μάνας. Στον πυρήνα του ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι η δυνατότερη ενσάρκωση της αποδυνάμωσης κοριτσιών και γυναικών.

Μέχρι και τη δεκαετία του 1950, μερική ή ολική αφαίρεση της κλειτορίδας συστηνόταν στην δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ, σαν αντιμετώπιση για υστερία, επιληψία, πνευματικές διαταραχές, αυνανισμό, νυμφομανία, μελαγχολία και γυναικεία ομοφυλοφιλία.

Η εισαγωγική μου αναλογία σχετικά με το κόψιμο του πέους ήταν παράλογη, όχι μόνο γιατί αν ήταν αγόρια που ακρωτηριάζονταν ο κόσμος δεν θα ήταν τόσο σιωπηλός, αλλά επειδή, στα αλήθεια, ποιος θέλει να ελέγξει την ανδρική σεξουαλικότητα; Αντίθετα, ανακαλύπτουμε μικρά μπλε χαπάκια για να την ενισχύουμε.

Τί να κάνουμε;

Η νομοθεσία είναι μια αρχή, αλλά είναι άχρηστη αν δεν συνδυαστεί με ακούραστη εκπαίδευση σχετικά με τη ζημιά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων – διαρκές ψυχολογικό τραύμα, ακραίος πόνος, χρόνιες μολύνσεις, αιμορραγία, αποστήματα, όγκοι, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, στειρότητα και μειωμένη σεξουαλική επιθυμία – και πιο εμφατικές αποκυρήξεις από θρησκευτικές ηγέτες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων το 1985 και το 2003, έγινε παράνομο, να παίρνεις ένα κορίτσι στο εξωτερικό για κόψιμο. Παρόλα αυτά σε μια χώρα, όπου πάνω από 500 κορίτσια την ημέρα κινδυνεύουν, η αστυνομία απέτυχε να εξασφαλίσει έστω και μία καταδίκη.

Η χώρα γέννησης μου, η Αίγυπτος, πέρασε επιτέλους μια καθολική απαγόρευση το 2008. Οι ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδερφότητας και ανεξάρτητοι βουλευτές ήταν αντίθετοι, με το επιχείρημα ότι η πρακτική ήταν μέρος του Ισλαμικού νόμου, επειδή προστάτευε την αγνότητα της γυναίκας.

Αυτό παρά το διάταγμα του 2007 από το Μεγάλη Μουφτή της Αιγύπτου Αλή Γκομάα, που έλεγε, ότι ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι θρησκευτικά απαγορευμένος. O σεΐχης του πανεπιστημίου του Καΐρου Αλ-Άζχαρ, προπύργιο της σουνίτικης μουσουλμανικής μάθησης, και ο Κόπτης χριστιανός πάπας της Αιγύπτου, έχουν πει ότι ούτε το Κοράνι, ούτε η Βίβλος, απαιτούν ούτε ακόμα αναφέρουν τον ακρωτηριασμό.

Αλλά γιατί η μακρά σιωπή σε μια χώρα, όπου 96 τοις εκατό των γυναικών – Μουσουλμάνων και Χριστιανών – έχουν κοπεί; Έτσι εξηγείται γιατί στα κορίτσια της Αιγύπτου με ηλικίες από 10-19 το ποσοστό είναι ακόμα 84 τοις εκατό.

Έχετε μπερδευτεί; Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση των μανάδων, που θέλουν να εξασφαλίσουν, ότι οι κόρες τους, δεν θα γίνουν απόβλητες. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση της θείας μου, που παραλίγο να πεθάνει από αιμορραγία στην ηλικία των 7 χρόνων, χωρίς αμφιβολία αναρωτώμενη γιατί το πρόσωπο που υποτίθεται την αγαπούσε και την προστάτευε πιο πολύ από όλους, την υπέβαλλε στον πιο απαίσιο πόνο.

Μικρούλης σύνδεσμος…http://wp.me/p1lzKi-1n

Advertisements
Περί

Ατημέλητος πίνακας του Ντα Βίντσι από το 1508

Αναρτήθηκε στις Αχτένιστα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Μαζί με 5.768 ακόμα followers

Αστεράτα
Συννεφάκι
blogging David Graeber greek revolution spanish revolution ΑΤΕ Αδογμάτιστα Κωλόπαιδα Ιαπωνία Καμίνης Καυγάδες Λαπαβίτσας ΜΜΕ Μαρξ Μουσική Ντε Σαντ Νόαμ Τσόμσκυ Οικογένεια ΠΑΣΟΚ Ροκ ΣΥΡΙΖΑ Τέχνη Τσίπρας Φουκουσίμα άμεση δημοκρατία άστεγοι αγανακτισμένοι αθεΐα αλληλεγγύη ανεργία ανισότητα ανταγωνισμός απάτη αστυνομική βία ατομισμός αυτοοργάνωση βιβλίο δημοκρατία διάλογος ενσυναίσθηση επανάσταση επιστήμη ευρώ ευρώπη θέατρο θρησκεία ιδεολογία καπιταλισμός κοινωνικό κράτος κοινωνικός δαρβινισμός κρίση λογική μαζί τα φάγαμε μαθηματικά μετανάστες μεταναστευτικό πρόβλημα μνημόνιο ναζισμός νεοφιλελευθερισμός οικονομία παιδικό βιβλίο πειράματα ψυχολογίας πολιτική πολιτικοί πριμιτιβισμός πρώτες κοινωνίες πυρηνικό ατύχημα ρατσισμός σοπενχάουερ σύνταγμα ταινία τεχνολογία φασισμός φεμινισμός φιλελευθερισμός φωτογραφία χίπστερ
  • Η αδικία δεν καταπίνεται. #free_Irianna 12 minutes ago
  • RT @GltLucia: @zaralikos Κοίτα φασούλα τώρα. Είμαι επιστήμων, από τη Θεσσαλία, έχω πάει Βαρκελώνη και πολιτικά ανήκω στο χώρο της αντιεξουσ… 15 minutes ago
  • @zaralikos Για τον Περικλή τι στοιχεία υπήρχαν; 15 minutes ago
  • RT @zaralikos: Αν δεν είστε απο την Θεσσαλία , είστε μέτριοι στην δουλειά και δεν είστε επιστήμονες , έχετε παει στην Βαρκελώνη αλλά οχι στ… 23 minutes ago
  • RT @platitudinous: Παριστάνουν τα αποστασιοποιημένα ακαουντ και μόλις διαφωνήσεις μαζί τους έχεις τριάντα υβριστικά μενσιο από ακροδεξιά ακ… 3 hours ago
Αρχείο
Αρέσει σε %d bloggers: