Συνδιαμορφώνοντας την κοινωνία που οραματιζόμαστε


Το παρόν είναι σχέδιο υπό διαμόρφωση κειμένου Θέσεων και Αξιών για την κοινωνία που οραματιζόμαστε και θέλουμε να ζήσουμε.
Καλούμε όσους συμφωνούν με αυτές τις θεμελιώδεις αρχές να συμβάλουν στη συνδιαμόρφωση του κειμένου αυτού, εξειδικεύοντας, εμπλουτίζοντας και συμπληρώνοντας το.

Η ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΜΕΡΑ ΠΟΥ  ΘΕΛΟΥΜΕ

Επιθυμούμε, επιδιώκουμε και κτίζουμε  μια κοινωνία όπου

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

  1. Το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια υπερβαίνει κάθε είδους ατομικό συμφέρον
  2. Ισχύουν η απόλυτη ισονομία και  η  ισοπολιτεία ανεξαρτήτως θέσης στην κοινωνία.
  3. Η δικαιοσύνη υπηρετεί τις παραπάνω αρχές.
  4. Οι νομοθετικές, εκτελεστικές και δικαστικές δομές είναι σαφώς διαχωρισμένες, πηγάζουν από την κοινωνία, λειτουργούν για το συμφέρον αυτής, με πλήρη διαφάνεια και η κοινωνία ασκεί πλήρη έλεγχο σε αυτές.
 
ΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Κάθε άνθρωπος
  1. είναι δημιουργός και δικαιούται να απολαμβάνει τα αγαθά της εργασίας του και κανείς άλλος δεν μπορεί να τα καρπώνεται για ίδιον όφελος. Η ανθρωπότητα έχει εξίσου πρόσβαση στα αγαθά γιατί κανείς δεν μπορεί να είναι καλά όταν οι άνθρωποι γύρω του δεν είναι καλά.
  2. συνεισφέρει στην κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας μας. Ως βασικές ανάγκες της κοινωνίας μας ορίζονται όλα όσα έχει κατακτήσει η ανθρωπότητα στον πολιτισμό, τις επιστήμες και την τεχνολογία.
  3. έχει  δικαίωμα στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών και είναι υποχρέωση της κοινωνίας να τις καλύπτει.
Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, συμπεριλαμβανόμενης και της γης, εκμεταλλεύσιμης και μη,  αποτελούν κοινωνικό πλούτο. Ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο και εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες του.
 
ΠΑΙΔΕΙΑ,   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ,  ΤΕΧΝΕΣ
  1. Η γνώση είναι κοινωνικό αγαθό
  2. Η παιδεία και ο πολιτισμός αποσκοπούν μόνο στην εξέλιξη του ανθρώπου,  του ανθρώπινου πνεύματος.
  3. Η παιδεία,  σε  όλες τις βαθμίδες της,  είναι προσβάσιμη εξίσου απ’ όλους. Δομείται  και εξελίσσεται  με ευθύνη του συνόλου της κοινωνίας και  υπηρετεί την εξέλιξη του ανθρώπου.
  4. Η παιδεία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίζεται ως εμπορεύσιμη αξία.
 
ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ
Κάθε άνθρωπος δικαιούται να πιστεύει ότι η συνείδησή του υπαγορεύει. Από την άλλη δεν αναγνωρίζεται κανένα εμπράγματο ιδιοκτησιακό δικαίωμα σε κανένα δόγμα.
 
ΥΓΕΙΑ
Κάθε άνθρωπος δικαιούται να βιώνει, να υγιαίνει και να πεθαίνει με αξιοπρέπεια. Οι κοινωνικές δομές της υγείας αποσκοπούν στην ανακούφιση  του πόνου. και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Οι κατακτήσεις της τεχνολογίας και της ιατρικής επιστήμης είναι διαθέσιμες εξίσου σε όλους.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το περιβάλλον είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ποιότητας της ζωής μας. Μεταξύ της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την προστασία του περιβάλλοντος προκρίνεται αυτό που διασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα ζωής.

 ΑΜΥΝΑ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Όλοι οι πολίτες είμαστε  υπεύθυνοι για την προάσπιση της ασφάλειας της κοινωνίας.
Πιστοί στη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,
  1. Διακηρύσσουμε την ειρήνη με όλους τους λαούς της γης
  2. Δηλώνουμε αλληλέγγυοι με όλους τους λαούς που αγωνίζονται για το ίδιο όραμα.
  3. Αποτίουμε σεβασμό στον  κάθε άνθρωπο ως οντότητα ανεξαρτήτως  φύλου, αίματος, χρώματος.
 Δηλώνουμε αλληλέγγυοι με όλους τους λαούς του κόσμου που αγωνίζονται για το ίδιο όραμα.
Το παραπάνω δημοσιεύεται από το παρόν blog, και τα παρακάτω:
Περί

Ατημέλητος πίνακας του Ντα Βίντσι από το 1508

Tagged with:
Αναρτήθηκε στις Προβληματισμοί
4 comments on “Συνδιαμορφώνοντας την κοινωνία που οραματιζόμαστε
  1. Ο/Η Dvořák λέει:

    Πολύ καλό! θα ήθελα να κάνω μια προσθήκη στο κεφάλαιο ΕΡΓΑΣΙΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΗ και ειδικά στη τελευταία παράγραφο
    «Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, συμπεριλαμβανόμενης και της γης, εκμεταλλεύσιμης και μη, αποτελούν κοινωνικό πλούτο. Ανήκουν στο κοινωνικό σύνολο και εξυπηρετούν μόνο τις ανάγκες του.»
    Θα έλεγα, λοιπόν, ότι ανήκουν και στις μελλοντικές γενιές, και ότι θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα ενάντια στην κατασπατάληση των πόρων, ειδικά έτσι όπως μας έχουν πρήξει ένθεν κακείθεν -δεν είναι μόνο οι καπιτάλες δηλαδή- με την ανάγκη για διαρκή ανάπτυξη. Η διαρκής ανάπτυξη μέσω της κατασπατάλησης των πόρων είναι ανήθικη και άδικη προς τις επόμενες γενιές και για την βιωσιμότητα της γης γενικότερα. Θα είχε σημασία να δούμε τα μοντέλα Αποανάπτυξης που προτείνονται ως λύσεις από πολλούς.

    • Ο/Η lascapigliata λέει:

      Ναι πολύ σωστό αυτό. Δεν καλύπτεται (ή αντικρούεται) με το «Μεταξύ της εκμετάλλευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών και την προστασία του περιβάλλοντος προκρίνεται αυτό που διασφαλίζει την καλύτερη ποιότητα ζωής.» ;

      • Ο/Η Dvořák λέει:

        Πράγματι, η προστασία του περιβάλλοντος με κριτήριο την ποιότητα της ζωής είναι μια ασφαλιστική δικλείδα για την μελλοντική κατάσταση του πλανήτη, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο εξασφαλίζει την επάρκεια σε πόρους για τις μελλοντικές γενιές ώστε να διατηρήσουν παρόμοια ποιότητα ζωής. Το θέμα, βέβαια, γίνεται τεχνικό, στο μέλλον μπορεί με λιγότερους πόρους να πετυχαίνουμε το ίδιο αποτέλεσμα (έχω την παραγωγή ενέργειας στο μυαλό μου, για να γίνω πιο συγκεκριμένος).
        Έχω επηρρεαστεί πολύ από το ρητό ‘τον κόσμο δεν τον κληρονομήσαμε απο τους γονείς μας, τον δανειστήκαμε από τα παιδιά μας’ 🙂

  2. Ο/Η george λέει:

    Στην Θρησκεια θα προσεθετα απαγορευση δια ροπαλου του προσυλιτισμου σε οποια μορφη .
    επισης στο θεμα περιβαλλον,παιρνει νερο το τι ειναι καλυτερη ποιοτητα ζωης ,ισως πρεπει να ειναι πιο σαφως διατυπωμενο καθως μπορει ευκολα καποιος να πει οτι το χρημα που θα φερει το σκαψιμο για χρυσο ας πουμε ,προσφερει πιο πολλα στην ποιοτητα ζωης…..εξαρταται απο το ποιος κρινει και για ποιου την ζωη μιλαμε?…για τον εργατη ορυχειου,θα ειναι καλυτερη ,για τον περιοικο χειροτερη ,για το συνολο ?…..και αν αποφασισει ο λαος οτι δεν νοιαζεται για τον πλανητη?δημοκρατια ?συνεχιζουμε με τις ιδιεσ αρχες?.Νομιζω ειναι τοσο πολυπλοκο θεμα που δεν λυνεται ,ουτε με φιρμανια ουτε με νομους,χρειαζεται συνειδηση ,αρα δεν γινεται ,οσο δεν εχουμε μια κοινωνια απο πολιτες που δεν υπηρετουν το συστημα αλλα αγωνιζονται για να φτιαξουν το δικο τους συστημα ζωης.
    Και αφου λειτουργουμε σε βαση κερδους ,δεν υπαρχει ποτε περιπτωση να γινει κατι καλο για ολους.Η υπαρξη κερδους προυποθετει οτι καποιος χανει….παντα…
    Καλη η προσπαθεια ,ο ρεαλισμος λεει οτι δεν γινεται ετσι.Η καθολικη καταργηση του υπαρχοντος συστηματος και εκ νεου σαχεδιασμος με κοινωνικη συμμετοχη ,η αλλοιως τελειωνει ο πλανητης…..
    Τα μεσοπροθεσμα αποτελεσματα θα λουστουμε εμεις ,τα μακροχρονια τα παιδια μας.
    και αφου ειμαστε ετοιμοι να δεχτουμε την αναγκαστικη συμμετοχη ολων στην παραγωγη (κατι στο οποιο εγω ενισταμαι ,και εχω αντιθετη αποψη,οτι δηλαδη ολοι εχουν δικαιωμα στην επιβιωση(τροφη και στεγη) ακομα και αν επιλεξουν να μην δουλευουν.διοτι ειναι και δικος τους ο πλανητης.επισης κατα την γνωμη μου η δουλεια ειναι σκλαβια ,και δεν πρεπει να αναγκαζεται κανεις να κανει κατι που δεν θελει,που δεν του αρεσει και που δεν του προκαλει εςνδιαφερον …..ετσι μονο θα εχουμε ευτυχεις πολιτες που θα κανουν καλα αυτο που κανουν…οτι και αν επιλεξουν …
    Εχοπυμε σαν πλανητης αρκετη τεχνολογια ,και αρκετες πηγες ενεργειας και πρωτες υλες για να μπορεσουμε να ταισουμε ολο τον πλανητη (ναι και τους «λαθρομεταναστες»),χωρις προβλημα.Αλλα πρεπει σαν κοινωνια να αρνηθουμε να βοηθαμε πια τους εμπορους οπλων να πουλανε την πραματεια τους ,τους τραπεζιτες να μας παιρνουν τα σπιτια ,κλπκλπ.
    Υπαρχει στεγη για ολους αρκει να μοιραστει δικαια.υπαρχει φαι για ολους αρκει να μην βγαζουν κερδη καποιοι .υπαρχουν πηγες ενεργειας αρκετες για τις βασικες αναγκες ολων μας αρκει να μην μονοπωλουν οι ανεπτυγμενες χωρες την ενεργεια.Υπαρχει τροπος να καλυψουμε το κενο της ηλεκτρονικης διακρισης στον κοσμο ,να ξερουν ολοι οι ανθρωποι οτι ο πλανητης ειναι στρογγυλος (ναι υπαρχουν παιδια στην ινδια που δεν το ξερουν αυτο ,και ειναι πολλα)…
    τι αλλο ?χαοτικο ισως οπως τα περιγραφω αλλα αυτο ειναι.Αλλαγες για να γινουν χρειαζεται ατομικη αλλαγη πρωτα.και αυτη με τα σημερινα δεδομενα αργει,αφυ τα ΜΜΕ,και οι επικοινωνιες ειναι κατευθυνομενες και ελεγχομενα.
    ακομα και το διαδυκτυο σε λιγο θα ειναι ανελευθερο.οποτε?μικρη κλιμακα.απαγκιστρωση αποτο συστημα,μικραινοντας τα παντα/.τις απαιτησεις μας για πολυτελειες,τις δειατροφικες μας αναγκες,κλπ…
    δεν χρειαζομαστε καινουργια αι φον,πιο φτηνα και για ολους χρειαζομαστε.προσβαση για ολους στο ιντερνετ ,στο φαγητο ,στην περιθαλψη.καταστροφη ολων -ΟΛΩΝ-των οπλικων συστηματων και οπλων.ο νομος δεν τηρητε με τρομοκρατια των λαων….το δοκιμασαμε αιωνες τωρα δεν δουλευει….
    και αλλα πολλα.Ουσιαστικα το αρθρο ειναι καλο σημειο αναχωρησης για μια κουβεντα παγκοσμια που πρεπει να γινει ,αν υπαρχουν αρκετοι να την κανουν βεβαια γιατι με την παιδεια που προσεφεραν τοσα χρονια στα παιδια του κοσμου εχουν φτιαξει μια γενια ηλιθιων ανιστορητων ,χωρις κατευθυνση ,ονειρα ιδεες και αρχες.και αυτο δεν ειναι ευκολο να αλλαξει πριν ολοι αυτοι της γενιας αυτης γευτουν την πικρα απο οσα τους εμαθαν οτι ειναι η ζωη .μονο τοτε θα υπαρξει ξανα ευκαιρια ,αν μεχρι τοτε η παιδεια εχουμε καταφερει να εκπορθηθει και να περασουν τα μυνηματα αυτα στα παιδια με καποιο τροπο.εστω και με κομικς οπως στην δικια μου γενια …οχι οτι ακουσαν και τοτε πολλοι,αλλα μαλλον π=ερισσοτεροι απο σημερα …(τοτε το 1980 υπηρχαν ακομα παιδια των λουλουδιων ,πιστευαμε στην ειρηνη και οτι ο κοσμος θα αλλαξει επειδη ετσι θελουμε….που να ξεραμε τι οπλα ειχαν οι απεναντι))…
    αυτα για τωρα ,ας συνεχισουμε να μιλαμε ,ποτε δεν ξερεις τι ξημερωνει αυριο..:):)

Σχολιάστε

Προστεθείτε στους 5.767 εγγεγραμμένους.
Αστεράτα
Συννεφάκι
blogging David Graeber greek revolution spanish revolution ΑΤΕ Αδογμάτιστα Κωλόπαιδα Ιαπωνία Καμίνης Καυγάδες Λαπαβίτσας ΜΜΕ Μαρξ Μουσική Ντε Σαντ Νόαμ Τσόμσκυ Οικογένεια ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ Τέχνη Τσίπρας Φουκουσίμα άμεση δημοκρατία άστεγοι αγανακτισμένοι αθεΐα αλληλεγγύη ανεργία ανισότητα ανταγωνισμός απάτη αστυνομική βία ατομισμός αυτοοργάνωση βιβλίο δάνεια δημοκρατία διάλογος ενσυναίσθηση επανάσταση επιστήμη ευρώ ευρώπη θέατρο θρησκεία ιδεολογία καπιταλισμός κοινωνικό κράτος κοινωνικός δαρβινισμός κρίση λογική μαζί τα φάγαμε μαθηματικά μετανάστες μεταναστευτικό πρόβλημα μνημόνιο ναζισμός νεοφιλελευθερισμός οικονομία παιδικό βιβλίο πειράματα ψυχολογίας πολιτική πολιτικοί πριμιτιβισμός πρώτες κοινωνίες πυρηνικό ατύχημα ρατσισμός σοπενχάουερ σύνταγμα ταινία τεχνολογία φασισμός φεμινισμός φιλελευθερισμός φωτογραφία χίπστερ
Αρχείο