Κοινωνικό κράτος και ελλείμματα


Σε μια ενδιαφέρουσα ημερίδα της Τράπεζας της Ελλάδος, για την «Κοινωνική πολιτική και κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης» παρατέθηκαν μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, για το μερίδιο ευθύνης του κοινωνικού κράτους στην οικονομική κρίση, από τον επίκουρο καθηγητή Θ. Μανιάτη του ΕΚΠΑ.

Από το κείμενο που συνοδεύει την παρουσίαση εξάγονται μερικά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα, για τα δημόσια ελλείμματα, και το ρόλο του κοινωνικού κράτους, σε αυτά, από μαρξιστική σκοπιά.

Πρώτα από όλα παρατηρούμε το εξής εκπληκτικό, ότι οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ στην Ελλάδα, ως μέσος όρος της περιόδου 1995-2009, είναι μικρότερες κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο (Μ.Ο.) της Ευρώπης των 15. (45,3% και 47,8% αντίστοιχα). Τη διαφορά την κάνουν τα δημόσια έσοδα, που είναι σημαντικά κατώτερα (39,3% και και 45,5%), και τα οποία δημιουργούν ένα έλλειμμα της τάξης του 6%, ενώ το αντίστοιχο ευρωπαϊκό είναι 2%.

Εμβαθύνοντας στην ανάλυση των δημοσίων δαπανών, βλέπουμε ότι οι κατασυκοφαντημένοι δημόσιοι υπάλληλοι, δεν επιβαρύνουν από άποψη μισθών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό Μ.Ο. (10,9% και 10,8% – περίπου ταυτόσημα).

Επίσης, βλέπουμε ότι οι δαπάνες για υγεία και εκπαίδευση, είναι μικρότερες στην Ελλάδα, ενώ αντίστοιχα είναι αυξημένοι οι τόκοι, οι γενικές δαπάνες της κυβέρνησης και οι δαπάνες για την άμυνα (τί έκπληξη).

Επομένως ένα πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει, είναι ότι για τα μεγάλα δημόσια ελλείμματα δεν οφείλονται τόσο οι δημόσιες δαπάνες, αλλά τα ανεπαρκή φορολογικά έσοδα.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι αυτό που επιβαρύνει λιγότερο από άποψη κρατικών δαπανών (που πάλι δεν πιάνουν το ευρωπαϊκό Μ.Ο. σαν ποσοστό του ΑΕΠ) είναι οι τομείς οι οποίοι περικόπτονται πρώτοι  στα πλαίσια ενός νεοφιλελεύθερου προγράμματος περικοπής δαπανών : οι κοινωνικές παροχές – ενώ περιοχές της οικονομίας, όπως η άμυνα και η καταστολή, που επιβαρύνουν περισσότερο, αντίθετα ενισχύονται. Οι κρατικές περικοπές για την γραφειοκρατία είναι οπωσδήποτε σημαντικές, στις οποίες κανένας νοήμων άνθρωπος δεν θα ήταν αντίθετος, παρόλα αυτά δεν είναι η σημαία της σταυροφορίας, όσο οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει είναι η ανταποδοτικότητα των κοινωνικών παροχών, σε σχέση με το μισθό των εργαζομένων. Ορίζοντας σαν εργατική τάξη, μόνο όσους έχουν να βιοπορίζονται από την εργατική τους δύναμη, παρατηρούμε, ότι οι κοινωνικές παροχές που απολαμβάνουν (συντάξεις, περίθαλψη) έχουν πληρωθεί από τους ίδιους, με περικοπές από τους μισθούς τους, και όχι από φορολογία του κεφαλαίου.

Μάλιστα η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερες, σαν συνολικό ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επομένως δεν μπορεί να κατηγορηθεί η εργατική τάξη, για τις δημοσιονομικές δυσκολίες. Οι κοινωνικές παροχές που παρέχονταν σε αυτή προέκυπταν από τους μισθούς , και παράλληλα χρηματοδοτούσαν τα κρατικά ελλείμματα, που δημιουργούσαν οι τόκοι, και η συντήρηση της κρατικής μηχανής. Αντιθέτως βλέπουμε ότι στοχοποιούνται τόσο η εργατική τάξη όσο και το κοινωνικό κράτος.

Advertisements
Περί

Ατημέλητος πίνακας του Ντα Βίντσι από το 1508

Tagged with: , , , ,
Αναρτήθηκε στις Αχτένιστα, Προβληματισμοί, Φιλοσοφία της οικονομίας
3 comments on “Κοινωνικό κράτος και ελλείμματα
 1. Ο/Η peiratestouoneirou λέει:

  Ενα ακόμη σημαντικότατο συμπέρασμα από τα στοιχεία που παραθέτεις είναι ότι οι φόροι εισοδήματος είναι σχεδόν διπλάσιοι ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σύγκριση με τους φόρους των ΑΕ ως % του ΑΕΠ. Δείγμα ότι παρα τις κορώνες των λαθρεπιχειρηματιών περί υψηλών φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα (αλλος ένα αστικός μύθος), οι μισθώτοι κ οι αυτοαπασχολούμενοι πληρώνουν τα διπλασια σε φόρους, χρηματοδοτώντας τα πρωτογενη ελλείμματα!!!
  Αυτη η περίπτωση βρίσκει εφαρμογή σε πάρα πολλές επιχειρήσεις! Ο Συνολικός ΦΜΥ των υπαλληλων μιας εταίρειας είναι > από το Φόρο εισοδήματος που καλείται να πληρώσει στο τέλος της χρήσης η ΑΕ!!!!

  Φιλια!

 2. Ο/Η lascapigliata λέει:

  Ναι αλλά όπως βλέπεις αυτή η τακτική είναι σε όλες τις χώρης της Ευρώπης των 15 (για να μην πούμε και παγκόσμια). Δηλαδή είναι συνέχεια των πολιτικών που εγκαινίασαν Θάτσερ και Ρήγκαν, να φορολογείται λιγότερο το κεφάλαιο, και περισσότερο η εργατική τάξη από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα.

  Αν έχεις χρόνο ρίξε μια ματιά και σε αυτό : Πώς ο Ρήγκαν έσπειρε τους σπόρους της πτώσης της Αμερικής.

  Αυτή η παγκόσμια πολιτική μας έχει οδηγήσει στη φούσκα του δανεισμού, που ευθύνεται για την κρίση σήμερα. Και είναι μεγάλη πολιτική ανηθικότητα εκ μέρους των φιλελευθέρων, να παριστάνουν ό,τι είναι εκτός των πολιτικών αποφάσεων τόσες δεκαετίες.

 3. Ο/Η peiratestouoneirou λέει:

  Δε θα διαφωνήσω αλλά ασχολήθηκα μόνο με το πατρίδα! Ισχύει αυτό που λες!

  Βασικά το κεφάλαιο δε φορολογείται! Ολη αυτή η ιστορία με το transfer pricing κ τiς offshore είναι μια απλή απόδειξη!

  Επίσης, δες τα Effective tax rates μεγάλων πολυεθνικών! θα δεις ότι πχ η General Motors (μια που ανέφερες κ το US) έχει tax rate almost zero!!!

  Τέλος to περίφημο flexicurity είναι πατέντα εκ Δανίας κ οι μεγάλοι υποστηρικτές των ALMP (Αctive Labour Market Policies) ηταν πρώτοι οι ΔυτικοΕυρωπαίοι. Ούτε καν οι Αμερικάνοι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Μαζί με 5.768 ακόμα followers

Αστεράτα
Συννεφάκι
blogging David Graeber greek revolution spanish revolution ΑΤΕ Αδογμάτιστα Κωλόπαιδα Ιαπωνία Καμίνης Καυγάδες Λαπαβίτσας ΜΜΕ Μαρξ Μουσική Ντε Σαντ Νόαμ Τσόμσκυ Οικογένεια ΠΑΣΟΚ Ροκ ΣΥΡΙΖΑ Τέχνη Τσίπρας Φουκουσίμα άμεση δημοκρατία άστεγοι αγανακτισμένοι αθεΐα αλληλεγγύη ανεργία ανισότητα ανταγωνισμός απάτη αστυνομική βία ατομισμός αυτοοργάνωση βιβλίο δημοκρατία διάλογος ενσυναίσθηση επανάσταση επιστήμη ευρώ ευρώπη θέατρο θρησκεία ιδεολογία καπιταλισμός κοινωνικό κράτος κοινωνικός δαρβινισμός κρίση λογική μαζί τα φάγαμε μαθηματικά μετανάστες μεταναστευτικό πρόβλημα μνημόνιο ναζισμός νεοφιλελευθερισμός οικονομία παιδικό βιβλίο πειράματα ψυχολογίας πολιτική πολιτικοί πριμιτιβισμός πρώτες κοινωνίες πυρηνικό ατύχημα ρατσισμός σοπενχάουερ σύνταγμα ταινία τεχνολογία φασισμός φεμινισμός φιλελευθερισμός φωτογραφία χίπστερ
Αρχείο
Αρέσει σε %d bloggers: