ΑΤΕ : Ο νεοφιλελευθερισμός είναι η ταφόπλακα της λογικής


Ας δούμε τι ισχυρίζεται η νεοφιλελεύθερη αφήγηση:

το Δημόσιο αποτελείται κυρίως από κάμποσους διορισμένους χαραμοφάηδες, οι οποίοι δεν παράγουν τίποτα. Οι κρατικές επιχειρήσεις είναι ένα δυσκίνητο και συνήθως ελλειμματικό κομμάτι της οικονομίας. Η κρατική παρέμβαση το μόνο που κάνει είναι να συντηρεί τη διαφθορά, μέσω της συναλλαγής με διάφορους επιχειρηματίες. Άρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι : α) να ιδιωτικοποιήσουμε τις κρατικές επιχειρήσεις, β) να περιορίσουμε στο ελάχιστο κάθε κρατική παρέμβαση.

Ας δούμε και την περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας. H ATE στα πλαίσια του PSI υπέστη ένα κούρεμα 843,9 εκ. €. Στο α’ εξάμηνο του 2011 παρουσίασε αύξηση της κερδοφορίας

Κατά το α΄εξάμηνο του 2011, ο Όμιλος της ΑΤΕbank αύξησε σημαντικά την προ προβλέψεων κερδοφορία του. Συγκεκριμένα τα κέρδη προ προβλέψεων σχεδόν τριπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε €158,0 εκ. το α΄εξάμηνο του έτους έναντι €51,6 εκ. το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Επίσης, τα οργανικά προ προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν κατά το α΄εξάμηνο του 2011 σε €171,5 εκ. έναντι €156,1 εκ. πέρυσι.

Η συνετή πολιτική προβλέψεων που εφαρμόζει ο Όμιλος σε συνδυασμό με την επίπτωση της συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, διαμόρφωσε τα αποτελέσματα εξαμήνου σε ζημιές ύψους €905,1 εκ. Εξαιρουμένης της επίπτωσης της ανταλλαγής ομολόγων, το αποτέλεσμα του α΄εξαμήνου 2011 διαμορφώνεται σε ζημιές €86,8 εκ., το οποίο κινείται εντός των εκτιμήσεων του Προγράμματος Αναδιάρθρωσης, βελτιωμένο έναντι των ζημιών ύψους €109,9 εκ. το α΄εξάμηνο 2010.

Τα καθαρά έσοδα τόκων κατά το α΄εξάμηνο του 2011 υποχώρησαν σε ετήσια βάση κατά 4,6%, σε €357,8εκ., αν και το β΄τρίμηνο του 2011 ήταν υψηλότερα κατά 3,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν σε €181,9 εκ. Αναλυτικότερα, τα έσοδα από τόκους, ως αποτέλεσμα κυρίως της επιτυχημένης ανατιμολόγησης των δανείων, το α΄εξάμηνο του 2011 αυξήθηκαν κατά 5,7% σε ετήσια βάση ενώ το β΄τρίμηνο του 2011 αυξήθηκαν κατά 3,0% σε σχέση με το α΄τρίμηνο. Από την άλλη μεριά, η αύξηση των εξόδων από τόκους κατά 27,2% σε επίπεδο εξαμήνου οφείλεται στην άνοδο του κόστους καταθέσεων (+9,9%), στο αυξημένο κόστος άντλησης ρευστότητας τόσο από την διατραπεζική (+34,0%) και στο ακόμα μεγαλύτερο κόστος χρηματοδότησης από την ΕΚΤ μέσω των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου (€27,5 εκ. έναντι μόλις €3,4 εκ. το α΄εξάμηνο του 2010). (Πηγή : reporter.gr)

Επίσης έγινε μια γενναία περικοπή των λειτουργικών  εξόδων, κατά 10,4% στο τελευταίο εννιάμηνο του 2011.

Τα προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει η ΑΤΕ, εκτός από το PSI, είναι τα πρόβληματα που έχουν να αντιμετωπίσουν όλες οι ελληνικές τράπεζες, λόγω του αυξημένου κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ, μέσω των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου. Παρόλα αυτά ήταν σίγουρα πιο ευάλωτη στις επιθέσεις, από το αδερφάκι της το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που παραμένει ισχυρότερο.

Ένας από τους ρόλους της Αγροτικής Τράπεζας ήταν από την ίδρυση της να δίνει ευνοϊκά δάνεια στους αγρότες. Με αυτό τον τρόπο διαθέτει υποθηκευμένο στο χαρτοφυλάκιο της περίπου το 40% της αγροτικής γης, που αντιστοιχεί στο 10% των δανείων που έχει παραχωρήσει. Επίσης είναι ο κύριος μέτοχος της βιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, που είχε δημιουργηθεί από τη συμμετοχή της ΑΤΕ και συνεταιρισμών, με μεγάλη οικονομική σημασία για την Ήπειρο, με αύξηση κερδών 58,16% το 2011.

Σημειώστε και ότι η ΑΤΕ είναι ο μοναδικός μέτοχος της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, επίσης εξαιρετικά  κερδοφόρας επιχείρησης.

Και για δεκαετίες συνεργαζόταν, έδινε δάνεια και εγγυητικές επιστολές,  σε δεκάδες μικρές και μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τα τονίζω όλα αυτά, σε περίπτωση, που δεν έχετε επαφή με την ελληνική πραγματικότητα, για ότι μιλάμε για κανονική, κανονικότατη τράπεζα, και όχι το στερεότυπο, του χαραμοφάη δημοσίου υπαλλήλου.

Και ενώ το Μάρτη συνεχίζονταν οι συζητήσεις για ανακεφαλαιοποίηση της ΑΤΕ και του ΤΤ, στα πλαίσια της αντιμετώπισης του κουρέματος των ομολόγων, αποφασίστηκε τώρα με συνοπτικές διαδικασίες, η ΑΤΕ να χωριστεί σε δύο μέρη (!) ένα υγιές, και ένα ελλειμματικό, το υγιές να παραχωρηθεί σε ιδιώτη , την Τράπεζα Πειραιώς και το ελλειμματικό να παραμείνει στο δημόσιο. Η οποία Τράπεζα Πειραιώς, έχει ήδη σωθεί με ανακεφαλαιοποίηση με δημόσιο χρήμα (!), τιμή η οποία δεν επιφυλάχθηκε στην ήδη δημόσια ΑΤΕ. Όλα αυτά μετά την εισήγηση του κ. Προβόπουλου της Τράπεζας της Ελλάδας (η οποία είναι κρατική σε ποσοστό που δεν μπορεί να υπερβεί το 35%, πολύ μικρότερο από το 92,48% που έχει το κράτος στην ΑΤΕ).

Αν όλα αυτά δεν είναι περιγραφή κλοπής, με ιδεολογικό μανδύα, τότε τί είναι;  Αν μεθοδεύεις την πώληση μιας έως πολύ πρόσφατα κερδοφόρας επιχείρησης, που ανήκει σε όλους, με χρήμα, που έχει προέλθει επίσης από την τσέπη όλων, τότε πώς το περιγράφεις; Εξυγίανση; Μεταρρύθμιση; Πάταξη του κρατισμού και της διαφθοράς;

ΥΓ . Το λογότυπο με την προτομή της Δήμητρας, ελπίζω να μην χαθεί, μου άρεσε πολύ η ελληνική της μύτη, που έχει χαθεί από τους σημερινούς επιγόνους για κάποιο λόγο.

Μικρούλης σύνδεσμος : http://wp.me/p1lzKi-lq

Διαβάστε και :  H Αγροτική και ο Όργουελ, του Θανάση Καρτερού

Η υπόθεση της Αγροτικής και η νέα φάση εδραίωσης του παρασιτισμού, Του Θέμη Τζήμα

Περί

Ατημέλητος πίνακας του Ντα Βίντσι από το 1508

Tagged with: , , , , ,
Αναρτήθηκε στις Αχτένιστα, Φιλοσοφία της οικονομίας
21 comments on “ΑΤΕ : Ο νεοφιλελευθερισμός είναι η ταφόπλακα της λογικής
 1. Ο/Η Omadeon λέει:

  Ο Σάλλας θάπρεπε να πάει φυλακή, όπως κι ο Βενιζέλος και πολλοί άλλοι…
  που αν ακολουθήσει κανείς τα νήματα (του χρήματος) αποτελούν την τρέχουσα «ελίτ των μνημονιακών λαμόγιων» της χώρας μας…

 2. Ο/Η Omadeon λέει:

  Υ.Γ. πολύ καλό άρθρο, μετά τον παραλληλογράφο ίσως να το αναδημοσιεύσω…

 3. Ο/Η ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ λέει:

  http://www.seate.gr/paratakseis/disye/ntountouka/2012/16-7-2012.htm
  Παρακαλώ διαβάστε το πιο πάνω και κρίνετε!

 4. Ο/Η Nikos Markogiannakis λέει:

  Δεν πάμε καθόλου καλά … και αν δεν γίνει καμία εξέγερση (ειρηνική!) κάποια στιγμή τότε μάλλον καλά να πάθουμε ….

  • Ο/Η lascapigliata λέει:

   Αν δεν είσαι έτοιμος να συγκρουστείς, δεν είσαι και έτοιμος να εξεγερθείς κατά την ταπεινή μου γνώμη.

   • Ο/Η Nikos Markogiannakis λέει:

    Φίλη μου, ειρηνική εξέγερση δεν σημαίνει παθητική ή φοβισμένη στάση … πρώτα απ’όλα με την ειρηνική εξέγερση δηλώνεις στους άλλους ότι είσαι διαφορετικός από αυτόν που πολεμάς…

    Πως περιμένουμε υποστήριξη από τον κόσμο (ηλικιωμένους, και παιδιά ακόμη) όταν δεν μπορούμε να τους δείξουμε ότι αυτό που θέλουμε και που είμαστε είναι κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο πολεμάμε ….

    ============================
    «Όταν καταλήγεις ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις βία τότε παίζεις το παιχνίδι του συστήματος.
    Το καθεστώς θα σε εκνευρίσει: θα σου τραβήξει τα μαλλιά, θα σε χτυπήσει στο πρόσωπο, για να σε κάνει να πολεμήσεις.
    Διότι από την στιγμή που θα σε κάνουν βίαιο τότε θα ξέρουν και πως να σε χειριστούν.
    Το μόνο πράγμα που δεν ξέρουν πως να χειριστούν είναι την μη-βία και το χιούμορ.»
    – Τζων Λέννον
    (ΗΠΑ εναντίον Τζον Λένον – http://www.dailymotion.com/video/xfbe1z_tvxs-gr)

 5. Ο/Η Milton Friedman λέει:

  Καλά όλα αυτά αλλά όση σχέση έχει ο νεοφιλελευθερισμός με το σκάνδαλο της ΑΤΕ άλλη τόση έχει και ο Μήτρογλου με τον Λακάν.

  • Ο/Η lascapigliata λέει:

   Ναι αλίμονο, μόνο η ιδεολογική κουβέρτα για το φόνο είναι.

   • Ο/Η Milton Friedman λέει:

    Αλήθεια, πριν την επέλαση των νεοφιλελεύθερων (lol) τα ίδια και χειρότερα δεν γινόντουσαν; Ο κρατισμός, ο παρεοκρατικός καπιταλισμός και η άγνοια των κυβερνώντων για την αγορά και τους κανόνες της είναι το πρόβλημα, όχι ο »νεοφιλελευθερισμός».

   • Ο/Η lascapigliata λέει:

    Α μπράβο τώρα μιλάς σωστά. Πάντα τα ίδια γινόντουσαν. Αλλά μόνο τα δύο τελευταία χρόνια, ζούμε αυτό το ηθικό μαστίγωμα, ότι μαζί τα φάγαμε και τώρα πρέπει να πληρώσουμε, ότι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, θα είναι η ηθική τιμωρία στο πελατειακό κράτος, και ότι με τις συνταγές αλά Ρήγκαν θα μειώσουμε το χρέος και θα θέσουμε τις βάσεις να γίνουμε σύγχρονο δυτικό κράτος επιτέλους.

 6. […] ΠΗΓΗ- lascapigliata Categories: Ελλάς, Οικονομία, Πολιτική Tags: Comments (0) Trackbacks (0) Leave a comment Trackback […]

 7. […] ΠΗΓΗ (το χρησιμότατο)- lascapigliata Categories: Ελλάς, Οικονομία, Πολιτική Tags: Comments (0) Trackbacks (0) Leave a comment Trackback […]

 8. Ο/Η Milton Friedman λέει:

  Τα reaganomics προσέφεραν άλλα 25 χρόνια σχετικής ευημερίας στις ΗΠΑ και συνέβαλλαν στην πτώση της ΕΣΣΔ, μην κοιτάς την αύξηση της φτώχειας επί των ημερών του, κοίτα πόσοι περισσότεροι θα είχαν γίνει φτωχοί χωρίς τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Το »μαζί τα φάγαμε» έχει μια βάση αλλά τα αίτια της δικής μας κρίσης είναι μεγαλύτερα (κρίση του ευρώ, παρανοϊκή πολιτική του Βερολίνου και άλλα), ό,τι και να είχαμε κάνει τα προηγούμενα χρόνια εκτιμώ πως πάλι τα ίδια θα ζούσαμε σήμερα. Ένα πραγματικά φιλελεύθερο πρόγραμμα θα βοηθούσε αλλά και τους Α. Σμιθ, Χάγιεκ και Φρίντμαν να είχε συμβούλους ο Σαμαράς τη χρεωκοπία δεν θα τη γλιτώναμε (έρχεται όπου να ‘ναι). Και δεν υπάρχει δημόσια περιουσία αλλά κρατική, εκτός κι αν έχεις την ψευδαίσθηση πως είσαι μέτοχος της ΑΤΕ, της ΔΕΗ ή του ΟΣΕ, εγώ πάντως όχι.

  • Ο/Η lascapigliata λέει:

   Διαφωνώ πλήρως, τα reaganomics ήταν μια απάτη. Εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία της άνοδου της τιμής του πετρελαίου για να πετύχουν λιγότερους φόρους για τους πλούσιους και την απορρύθμιση της αγοράς. Επίσης εκτόξευσαν το χρέος, πράγμα που έχει οδηγήσει και σε μια σειρά από φούσκες, μέχρι τη μεγάλη κρίση που ζούμε σήμερα. Διάβασε και εδώ.

   • Ο/Η Milton Friedman λέει:

    Αυτό διάβαζα τώρα, μόλις βρω χρόνο θα απαντήσω εκτενώς, δεν προλαβαίνω τώρα. Πάντως, αν και γενικά διαφωνώ μαζί σου, σε διαβάζω μιας και σπάνια πετυχαίνω αριστερόστροφα blogs με ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες απόψεις.

   • Ο/Η lascapigliata λέει:

    Οκ. Περιμένω.

  • Ο/Η lascapigliata λέει:

   Και επειδή η περιουσία είναι κρατική αυτό που έγινε δεν ονομάζεται κλοπή δημόσιας περιουσίας; (δεν πιάνεστε από πουθενά)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Προστεθείτε στους 5.767 εγγεγραμμένους.
Αστεράτα
Συννεφάκι
blogging David Graeber greek revolution spanish revolution ΑΤΕ Αδογμάτιστα Κωλόπαιδα Ιαπωνία Καμίνης Καυγάδες Λαπαβίτσας ΜΜΕ Μαρξ Μουσική Ντε Σαντ Νόαμ Τσόμσκυ Οικογένεια ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ Τέχνη Τσίπρας Φουκουσίμα άμεση δημοκρατία άστεγοι αγανακτισμένοι αθεΐα αλληλεγγύη ανεργία ανισότητα ανταγωνισμός απάτη αστυνομική βία ατομισμός αυτοοργάνωση βιβλίο δάνεια δημοκρατία διάλογος ενσυναίσθηση επανάσταση επιστήμη ευρώ ευρώπη θέατρο θρησκεία ιδεολογία καπιταλισμός κοινωνικό κράτος κοινωνικός δαρβινισμός κρίση λογική μαζί τα φάγαμε μαθηματικά μετανάστες μεταναστευτικό πρόβλημα μνημόνιο ναζισμός νεοφιλελευθερισμός οικονομία παιδικό βιβλίο πειράματα ψυχολογίας πολιτική πολιτικοί πριμιτιβισμός πρώτες κοινωνίες πυρηνικό ατύχημα ρατσισμός σοπενχάουερ σύνταγμα ταινία τεχνολογία φασισμός φεμινισμός φιλελευθερισμός φωτογραφία χίπστερ
Αρχείο
Αρέσει σε %d bloggers: