Ευρώ: το τελευταίο ταμπού


Μερικοί λόγοι που είμαι κατά του ευρώ :


1. Με την υιοθεσία του ευρώ, μεταθέσαμε τη νομισματική μας πολιτική στην ΕΚΤ, χωρίς ταυτόχρονα, να προχωράει η οικονομική και πολιτική ένωση. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε κοινό νόμισμα αλλά όχι κοινή οικονομική πολιτική.
2. Η ισοτιμία δε με την οποία μπήκαμε στο ευρώ, ευνοούσε εξ αρχής τη Γερμανία, καθιστώντας τις χώρες τις περιφέρειας εξαγωγικές αγορές για τα προϊόντα της. ήδη είχε προηγηθεί η ζημιά με την συνθήκη του Μάαστριχτ. Οι λιγότερο βιομηχανικά ανεπτυγμένες της περιφέρειας, δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν τα προϊόντα του ήδη κραταιού Βορρά.
3. Προς αντιστάθμισμα των παραπάνω – το οποίο για όσους έχουν μνήμη ήταν ήδη γνωστό από τότε – αναπτύχθηκε το σύστημα των επιδοτήσεων. Πολλοί πατάνε εδώ για να επιχειρηματολογήσουν για την αχρηστοσύνη και τη λαμογιά του Έλληνα, που δεν τις εκμεταλλευόταν σωστά. Παραγνωρίζουν ότι η ΚΑΠ – κοινή αγροτική πολιτική – επιδοτώντας καλλιέργειες άχρηστες όπως πχ το βαμβάκι – όχι μόνο μείωσε την ανταγωνιστικότητα μας στον αγροτικό τομέα, εξαφάνισε και την προτέρα αυτάρκεια μας σε τρόφιμα.
4. Το μοναδικό «καλό» που έφερε η είσοδος μας το ευρώ, ήταν η πρόσβαση στον εύκολο δανεισμό. Αυτό οδήγησε σε μια οικονομική φούσκα στον τομέα της κατασκευής – η μοναδική βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύτηκαν – κάνοντας τον οποιοδήποτε που είχε ένα χαμόσπιτο, πλούσιο δίνοντας το για αντιπαροχή. Ο εύκολος δανεισμός ήταν η μοναδική αιτία της ευημερίας μας από τον καιρό που μπήκαμε στο ευρώ.
5. Ο εύκολος δανεισμός έχει αναιρεθεί πλέον. Ουσιαστικά είμαστε εκτός Ευρωζώνης, γιατί η ΕΚΤ δεν στέλνει χρήμα στις εδώ τράπεζες με τον ίδιο τρόπο, που κάνει στον σκληρό πυρήνα. Μην τσιμπάτε ότι η ΦΑΓΕ πχ και οι άλλες επιχειρήσεις, που φεύγουν για το Λουξεμβούργο το κάνουν ξαφνικά για τη φορολογία. Το θέμα είναι η εύκολη πρόσβαση στην τραπεζική αιματοδότηση.
6. Το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ – ότι και καλά θα φτιάξουμε ένα πανευρωπαϊκό μοντέλο σοσιαλδημοκρατίας – δεν ευσταθεί κυρίως γιατί και ο Βορράς έχει πλεόν πρόβλημα. Δεν υπάρχουν πλεονάσματα για να τα μοιραστούμε – αν υποθέσουμε ότι θέλανε.
7. Το ευρώ έχει πεθάνει σαν νόμισμα. Γιατί η Ευρώπη αργοπεθαίνει. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε Κίνα – σε συμμαχία και με Ρωσία, μάλιστα. Οι Γερμανοί κάπως το είχαν ψυχανεμιστεί – διατηρώντας τους μισθούς του σταθερούς εδώ και μια δεκαετία, αλλά πλέον το μοντελάκι δεν τραβάει. Οι αγοραστές της Γερμανίας ήμασταν εμείς, η περιφέρεια- έκπληξη – εμείς πλέον δεν αγοράζουμε, γιατί η φούσκα έσκασε.

Επομένως για μένα, σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η μόνη αξιοπρεπής λύση είναι να το πάρουμε επιτέλους απόφαση, και να γυρίσουμε σε ένα εθνικό νόμισμα, με μια πολιτική αυτάρκειας σε τρόφιμα και φάρμακα. Δεν είμαστε Σαράγεβο, ούτε Μαυροβούνιο, υποδομές έχουμε – και αν τις πουλήσαμε μπορούμε να τις πάρουμε πίσω.

Προσθήκη-Αναθεώρηση: Ο σκοπός δημιουργίας του ευρώ ήταν να υποκαταστήσει το δολάριο, στις διεθνείς αγορές, σαν μέσο συναλλαγής του πετρελαίου. Η ευημερία της Αμερικής της τελευταίες δεκαετίες βασιζόταν κυρίως στην ζήτηση για δολλάριο, σαν μέσο ανταλλαγής πετρελαίου, παρά στην εγχώρια  παραγωγή η οποία έχει μεταφερθεί στην Κίνα. Αυτό ο ρόλος της Αμερικής εξαρτώνταν από τη δύναμη της πολεμικής της μηχανής. Όσοι από τις αραβικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες τόλμησαν να προσανατολιστούν σε άλλες νομισματικές εναλλακτικές για την ανταλλαγή πετρελαίου, πολύ σύντομα έφαγαν το κεφάλι τους (Σαντάμ, Καντάφι).

Οι μελλοντικές εξελίξεις θα καθοριστούν πάνω στο αν η Αμερική συνεχίζει να είναι η παγκόσμια πολεμική δύναμη που ξέραμε.

Διαβάστε το (λίγο παλιό)  Petrodollar or Petroeuro? A new source of global conflict

Μικρούλης σύνδεσμος: http://wp.me/p1lzKi-s8

Advertisements
Περί

Ατημέλητος πίνακας του Ντα Βίντσι από το 1508

Αναρτήθηκε στις Αχτένιστα, Φιλοσοφία της οικονομίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Μαζί με 5.768 ακόμα followers

Αστεράτα
Συννεφάκι
blogging David Graeber greek revolution spanish revolution ΑΤΕ Αδογμάτιστα Κωλόπαιδα Ιαπωνία Καμίνης Καυγάδες Λαπαβίτσας ΜΜΕ Μαρξ Μουσική Ντε Σαντ Νόαμ Τσόμσκυ Οικογένεια ΠΑΣΟΚ Ροκ ΣΥΡΙΖΑ Τέχνη Τσίπρας Φουκουσίμα άμεση δημοκρατία άστεγοι αγανακτισμένοι αθεΐα αλληλεγγύη ανεργία ανισότητα ανταγωνισμός απάτη αστυνομική βία ατομισμός αυτοοργάνωση βιβλίο δημοκρατία διάλογος ενσυναίσθηση επανάσταση επιστήμη ευρώ ευρώπη θέατρο θρησκεία ιδεολογία καπιταλισμός κοινωνικό κράτος κοινωνικός δαρβινισμός κρίση λογική μαζί τα φάγαμε μαθηματικά μετανάστες μεταναστευτικό πρόβλημα μνημόνιο ναζισμός νεοφιλελευθερισμός οικονομία παιδικό βιβλίο πειράματα ψυχολογίας πολιτική πολιτικοί πριμιτιβισμός πρώτες κοινωνίες πυρηνικό ατύχημα ρατσισμός σοπενχάουερ σύνταγμα ταινία τεχνολογία φασισμός φεμινισμός φιλελευθερισμός φωτογραφία χίπστερ
Αρχείο
Αρέσει σε %d bloggers: