Οι συμβουλές του Μαρκ Τουαίην για μικρά κορίτσια


Εικόνες από The New York Review of Books

Ο Μαρκ Τουαίην θεωρείται ένας συγγραφέας με χιούμορ, κάπως…βιτριολικό για την εποχή του. Τί συμβαίνει όταν επιχειρεί να γράψει ένα βιβλίο με συμβουλές προς τις τρυφερές ηλικίες; Ένα απολαυστικό αποτέλεσμα.

Το «Συμβουλές για Μικρά Κορίτσια» γράφτηκε το 1865 και εκδόθηκε σαν μέρος του βιβλίου «Το κληροδότημα των 30.000 δολαρίων και άλλες ιστορίες«. Αντί το διδακτικό ύφος από έδρας των συγγραφέων της εποχής του, ο Τουαίην μάλλον κλείνει συνωμοτικά το μάτι. Άλλωστε επειδή ήταν και ο ίδιος πατέρας, οι περιστάσεις που περιγράφει, μάλλον δεν του ήταν ανοίκειες.

Ο    Vladimir Radunsky έφτιαξε ένα βιβλίο με εικονογραφήσεις με τις συμβουλές του Τουαίν. Απολαύστε τις. 

Τα καλά κοριτσάκια δεν πρέπει να ζαβώνουν το στόμα τους στις δασκάλες τους για την παραμικρή προσβολή. Σε αυτά τα αντίποινα πρέπει να καταφεύγουν μόνο σε ιδιαίτερα εχθρικές περιστάσεις.

Αν έχεις μόνο μια κούκλα από κουρέλια γεμισμένη με πριονίδι, ενώ ένα πιο τυχερό κοριτσάκι που παίζει μαζί σου έχει μια ακριβότερη πορσελάνινη, θα πρέπει παρόλα αυτά να της φερθείς με καλοσύνη. Και δεν πρέπει να την εξαναγκάσεις σε ανταλλαγή, εκτός και αν η συνείδηση σου το δικαιολογεί, και ξέρεις ότι θα καταφέρεις να το κάνεις.

Δεν θα έπρεπε να προσπαθήσεις να πάρεις την τσίχλα του μικρού σου αδερφού σου με το ζόρι. Καλύτερα να τον παρασύρεις με την υπόσχεση να του δώσεις τα πρώτα δύο δολλάρια, που θα βρεις να επιπλέουν στο ποτάμι πάνω σε μια ακονόπετρα. Λόγω της αφελούς απλοϊκότητας αυτής της ηλικίας, θα το αντιμετωπίσει σαν μια απόλυτα δίκαιη συναλλαγή. Σε όλα τα χρόνια αυτός ο εύλογα πιθανός μύθος έχει οδηγήσει πολλά αμβλύνοα βρέφη στην οικονομική εξαπάτηση και καταστροφή.

Αν σε κάποια στιγμή νιώσεις την ανάγκη να «διορθώσεις» τον αδερφό σου, μην το κάνεις με λάσπη – ποτέ σε καμιά περίπτωση, μην ρίξεις λάσπη πάνω του, γιατί θα λερώσεις τα ρούχα του. Καλύτερα να τον ζεματίσεις λιγάκι, γιατί μόνο τότε πετυχαίνεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επιτυγχάνεις την άμεση του προσοχή στα μαθήματα που δίνεις, και ταυτόχρονα το ζεστό νερό έχει την τάση να απομακρύνει τις βρωμιές από πάνω του, πιθανόν και το δέρμα του σε σημεία.

Αν η μητέρα σου λέει να κάνεις κάτι, είναι λάθος να της λες όχι. Είναι καλύτερο και πιο ταιριαστό να πεις ότι θα κάνεις ότι σου λέει, και μετά να δράσεις σιωπηλά πάνω στο θέμα, σύμφωνα με την καλύτερη κρίση σου.

Πάντα να έχεις στο μυαλό ότι στους καλούς γονείς σου οφείλεις το φαγητό σου, και το προνόμιο να μένεις σπίτι όταν λες ότι ειδοποιείς ότι είσαι πολύ άρρωστη για να πας στο σχολείο. Επομένως θα πρέπει να σέβεσαι τις μικρές τους προκαταλήψεις, και να διασκεδάζεις τις μικρές τους ιδιοτροπίες, και να ανέχεσαι τις μικρές τους ιδιορρυθμίες, εκτός και αν φτάνουν να σου είναι αφόρητες.

Τα μικρά κορίτσια πρέπει να δείχνουν αξιοσημείωτο σεβασμό προς τους μεγαλύτερους. Δεν θα πρέπει να αυθαδιάζεις προς τους ηλικιωμένους, εκτός και αν σου αυθαδιάζουν αυτοί πρώτοι.

Περί

Ατημέλητος πίνακας του Ντα Βίντσι από το 1508

Tagged with: , , , , ,
Αναρτήθηκε στις Τέχνη
7 comments on “Οι συμβουλές του Μαρκ Τουαίην για μικρά κορίτσια
  1. Ο/Η Rap λέει:

    «Πάντα να έχεις στο μυαλό ότι στους καλούς γονείς σου οφείλεις το φαγητό σου, και το προνόμιο να μένεις σπίτι όταν λες ότι ειδοποιείς ότι είσαι πολύ άρρωστη για να πας στο σχολείο. Επομένως θα πρέπει να σέβεσαι τις μικρές τους προκαταλήψεις, και να διασκεδάζεις τις μικρές τους ιδιοτροπίες, και να ανέχεσαι τις μικρές τους ιδιορρυθμίες, εκτός και αν φτάνουν να σου είναι αφόρητες.»

    Αυτή ακριβώς τη συμβουλή ακολουθώ ετούτο το διάστημα…

    Πειράζει που δεν είμαι ούτε «μικρό», ούτε «κοριτσάκι»??

    • Ο/Η lascapigliata λέει:

      Νομίζω ότι ο Μαρκ Τουαίην κλείνει το μάτι στους «ενήλικες» μέσω ενός παιδικού βιβλίου 🙂

      • Ο/Η Rap λέει:

        Χμμ,
        ας πούμε ότι τώρα νοιώθω λίγο καλύτερα…
        (παρ’ ότι τα εισαγωγικά με σκότωσαν)
        😉
        😛

      • Ο/Η lascapigliata λέει:

        Έλα καλέ όλοι μεγάλα παιδιά είμαστε !! 😉

      • Ο/Η Rap λέει:

        Να το πάρω ως κοπλιμέντο δηλαδή?
        Χαχαχα!

      • Ο/Η Λεοπόλδος Στοτς λέει:

        Γάμησε το πόστ! Μήπως θέλεις να σε κάνουμε μέλος του ομίλου μας, να μας βάζεις και εμάς κανένα σοβαρό πόστ;

        @Rap Σιγά και θα μας πείσεις ότι σε ενόχλησαν τα εισαγωγικά.

      • Ο/Η Rap λέει:

        Παίζει στρατολόγηση αφεντικό??
        Μοιράζει δουλειές ο όμιλος!!!

        Η δική μου σοβαρότητα στα ποστ δεν αρκεί δηλαδή? Κοίτα να δεις που έτσι που το πάμε θα χάσουμε και τη δουλειά μας…

Σχολιάστε

Προστεθείτε στους 5.766 εγγεγραμμένους.
Αστεράτα
Συννεφάκι
blogging David Graeber greek revolution spanish revolution ΑΤΕ Αδογμάτιστα Κωλόπαιδα Ιαπωνία Καμίνης Καυγάδες Λαπαβίτσας ΜΜΕ Μαρξ Μουσική Ντε Σαντ Νόαμ Τσόμσκυ Οικογένεια ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ Τέχνη Τσίπρας Φουκουσίμα άμεση δημοκρατία άστεγοι αγανακτισμένοι αθεΐα αλληλεγγύη ανεργία ανισότητα ανταγωνισμός απάτη αστυνομική βία ατομισμός αυτοοργάνωση βιβλίο δάνεια δημοκρατία διάλογος ενσυναίσθηση επανάσταση επιστήμη ευρώ ευρώπη θέατρο θρησκεία ιδεολογία καπιταλισμός κοινωνικό κράτος κοινωνικός δαρβινισμός κρίση λογική μαζί τα φάγαμε μαθηματικά μετανάστες μεταναστευτικό πρόβλημα μνημόνιο ναζισμός νεοφιλελευθερισμός οικονομία παιδικό βιβλίο πειράματα ψυχολογίας πολιτική πολιτικοί πριμιτιβισμός πρώτες κοινωνίες πυρηνικό ατύχημα ρατσισμός σοπενχάουερ σύνταγμα ταινία τεχνολογία φασισμός φεμινισμός φιλελευθερισμός φωτογραφία χίπστερ
Αρχείο