Τελετή ενηλικίωσης


Απάντηση στο post του The Stranger

Καταρχάς το κράτος δεν είμαστε εμείς. Ποιοι «εμείς» δηλαδή; Εντελώς ισοπεδωτικό. Όλοι «εμείς» δεν έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες και δεν ακουγόμαστε το ίδιο.
Πότε συμμετείχαμε «εμείς» στη δημιουργία αυτού του κράτους;
Από την ίδρυση του είναι ένα φορεμένο κακοραμμένο κουστούμι. Μια μπανανία, που την πολιτική της την υπαγορεύουν «αι Μεγάλαι δυνάμεις».

Που συμμετείχαμε; Στην επιλογή του πολιτεύματος; Στη συγγραφή του Συντάγματος; Ο Λαός απαίτησε Σύνταγμα, αλλά δεν το έγραψε ποτέ αυτός.

Μια φορά στα 4 χρόνια σου λένε, έλα και ψήφισε. Και έχεις επιλογές Τρικούπη και Δεληγιάννη, Παπανδρέου ή Καραμανλή. Το παιχνίδι είναι στημένο, από πριν. Τα μικρά κόμματα δεν μπορούν να μπουν στη βουλή,με το φράγμα του 3%. Και η απλή αναλογική θα μας οδηγήσει στην «ακυβερνησία», άρα είναι αντι-δημοκρατική.

Σε αυτόν τον τόπο, όποιος προσπάθησε να αλλάξει κάτι, λοιδωρήθηκε και κυνηγήθηκε. Υπάρχουν περίπου 100 μεγαλοαστικές οικογένειες, οι οποίες μοιράζουν την πίτα μεταξύ τους, και πουλάνε φούμαρα στους υπόλοιπους.

 

Τί να πεις; Για την προπαγάνδα των ΜΜΕ που ακόμα και σήμερα γίνεται όλο και πιο ξεδιάντροπη; Που σου σερβίρουν λύσεις, που έχουν ετοιμάσει άλλοι εκ των προτέρων;

Ακόμα και αυτοί κοροϊδεύουν το λαό, και του φωνάζουν τώρα «ότι πρέπει να γίνει πιο υπεύθυνος». Δες προπαγάνδα του ΣΚΑΪ πχ με το Ίδρυμα. Και στην ουσία εννοούν πάλι, κάτσε και σκάσε και φάε το αγγούρι αδιαμαρτύρητα.

Οπότε επέτρεψε μου να είμαι καχύποπτη με όσους μου λένε να ενηλικιωθώ, αλλά δεν εξηγούν ακριβώς σε τί συνίσταται αυτή η ενηλικίωση.

Για μένα ενηλικίωση είναι να γίνουμε ενεργοί πολίτες πχ και να σπάσει η νοοτροπία της ανάθεσης των προβλημάτων μας. Δεν πιστεύω πλέον στην αντιπροσώπευση. Το Σϋνταγμα πρέπει να αλλάξει. Το σύστημα είναι σάπιο και δεν πρόκειται να παράγει κανέναν «καλό πολιτικό» που θα έρθει να μας σώσει. Αυτό είναι ενηλικίωση για μένα, και όχι να πιστεύω ακόμα στον Άη Βασίλη.

Μικρούλης σύνδεσμος: http://wp.me/p1lzKi-bf

Περί

Ατημέλητος πίνακας του Ντα Βίντσι από το 1508

Tagged with: , ,
Αναρτήθηκε στις Αχτένιστα, Προβληματισμοί
8 comments on “Τελετή ενηλικίωσης
  1. Ο/Η The_Stranger λέει:

    Προτιμώ να σου απαντήσω εδώ, μια και μπήκες στον κόπο να γράψεις ολόκληρο post σε απάντηση του δικού μου. 🙂
    Ομολογουμένως δεν μπορώ (και δε θέλω) να διαφωνήσω με τα περισσότερα από αυτά που γράφεις. Πράγματι, άλλοι αποφασίζουν για μας και η δύναμή μας σε αυτήν τη «δημοκρατία» είναι πολύ πιο περιορισμένη απ’όσο θα περίμενε κανείς σε ένα πολίτευμα όπου (δήθεν) η εξουσία ανήκει στον λαό. Όμως πιστεύω ότι έστω και με αυτήν την περιορισμένη μας δύναμη, μπορούμε να κάνουμε την έκπληξη. Ειδικά όταν αυτό το σύστημα έχει σαπίσει σε τέτοιο σημείο που ακόμα και ο τελευταίος κρετίνος αρχίζει να καταλαβαίνει ότι αυτό που παλιά θεωρούσε «συνωμοσιολογική θεωρία» είναι τελικά η αλήθεια.
    Αυτό που εγώ θέλω να στηλιτεύσω είναι η επίρριψη των ευθυνών πάντα σε άλλους. Βλέπεις απογοητευμένους πασόκους και νεοδημοκράτες να κατηγορούν «το κράτος» και «τα κόμματα» για την κατάντια τους, αποσιωπώντας το γεγονός ότι και οι ίδιοι χάρισαν σε αυτά τα κόμματα την ψήφο τους. Βλέπεις ανθρώπους που δεν θέλουν να αλλάξει κάτι ουσιαστικά, αλλά να επιστρέψουν με έναν μαγικό τρόπο στα προνόμια που είχαν πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, τα προνόμια που απέκτησαν με δόλιουε τρόπους και χωρίς να τα αξίζουν. Δεν μπορώ να βάλω έναν ολόκληρο λαό στο τσουβάλι, προφανώς. Όμως είναι υπερβολικά πολλοί αυτοί που σκέφτονται έτσι, τόσοι που δεν μπορείς να τους αγνοήσεις. Και δεν μπορώ να μη σκέφτομαι πόσο διαφορετική θα ήταν μία κοινωνία χωρίς τέτοια σάπια μυαλά.
    Συμφωνώ μαζί σου για την αλλαγή νοοτροπίας που απαιτείται, και συμφωνώ και για το Σύνταγμα, που ακόμα κι αυτό πλέον χρησιμεύει περισσότερο για κομματικούς σκοπούς παρά για οτιδήποτε άλλο. Τώρα, ο «καλός πολιτικός» μπορεί να είναι πράγματι μία φιγούρα που θυμίζει τον Άγιο Βασίλη, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι οι άνθρωποι της γενιάς μου, αυτοί που σήμερα είναι 20-30 ετών, όταν έρθει η ώρα τους θα συμπεριφερθούν πιο ώριμα και υπεύθυνα και δεν θα μας απογοητεύσουν όπως η γενιά του Πολυτεχνείου. Η παντοδυναμία των παραδοσιακών κρατικοδίαιτων ΜΜΕ δε θα κρατήσει για πολύ ακόμα, κι αν διατηρείται και σήμερα είναι επειδή πολλοί δεν ξέρουν ή δε θέλουν να ξέρουν πώς να ενημερώνονται ανεξάρτητα από το Διαδίκτυο. Οι σημερινοί 30άρηδες στην πλειοψηφία τους ξέρουν. Και όταν η ενημέρωση ξεφύγει από τα «σίγουρα» χέρια των παραδοσιακών ΜΜΕ, θα ανοίξουν και πολλά «απρόθυμα» μυαλά…

  2. Ο/Η elasticrash λέει:

    επειδή τώρα την μυρίστηκα αυτή την ανάρτηση, δυστυχώς φταίμε και δυστυχώς όσο και να είναι κάποια πράγματα στημένα τα συντηρούμε με την συμπεριφορά μας.

    έφτιαξα αυτό το γράφημα ως ένδειξη της μεγαλειώδους βλακείας που μας δέρνει.

    ψηφοφόρων συμπεριφορές

    Υπάρχει ελπίδα; ναι υπάρχει. Απλά ελπίζω να μην έρθει όταν είναι ήδη αργά.

  3. Ο/Η lascapigliata λέει:

    Οκ ας πούμε επειδή δεν άνηκα, λόγω ηλικίας στο μεταπολιτευτικό όργιο, μπορεί να τσινάω λίγο στην απόδοση ευθυνών. Η δικιά μου η γενιά γιατί φταίει;

    Αλλά ας σκεφτούμε τί ήταν το ΠΑΣΟΚ πχ εκείνα τα χρόνια. Εκεί που οι «άλλοι» τα είχαν μοιρασμένα μεταξύ τους, πετάκτηκε ο Ανδρέας και είπε «Αλλαγή». Και ο λαός πίστεψε ότι θα φάει και αυτός.
    Το μοντελάκι είχε τόση επιτυχία, που η ΝΔ προσπαθεί να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ από το ’81. Στην πραγματικότητα και τα κόμματα της Αριστεράς προσπαθούν να γίνουν ΠΑΣΟΚ, άρα όλα στην Ελλάδα είναι ΠΑΣΟΚ.

    Δηλαδή αν πάω στον ιθαγενή και του πουλήσω φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ε δεν φταίει τόσο ο ιθαγενής. Ναι είναι βλάκες και βολεψάκηδες, και χέστηδες (οι μικροαστοί), αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά τους τα εκμεταλλευτήκανε στο έπακρο.

    Άρα για το άρθρο του Stranger, προτείνω τίτλο Το ΠΑΣΟΚ είμαστε εμείς, και είμαι εντάξει 😛

    • Ο/Η elasticrash λέει:

      ούτε εγώ ανήκω στην γενιά τους και ούτε τους έχω ψηφίσει ποτέ. Κάποτε ήμουν και ο «γραφικός» της οικογένειας, για τα πιστεύω μου, γιατί όλοι στο σόι ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν. Ο δεν παππούς είχε τον Αντρέα πάνω από το κρεβάτι του μέχρι το 1999 που πέθανε και αυτός (ο παππούς, ο Ανδρέας μας χαιρέτησε νωρίτερα). Σημειωτέων μιλάμε για σχετικά φτωχούς ανθρώπους, που δεν ωφελήθηκαν ποτέ και πίστευαν πραγματικά σε αυτό

      Τώρα δικαιώνομαι και το παραδέχονται αλλά δεν είναι για μένα φυσικά. Εγώ χέστηκα αλλά όταν έπρεπε να φτάσουμε στο 2009 για να πεισθούν και να μην ρίξουν ΠΑΣΟΚ.

      Βέβαια η επιτυχία μου περιορίστηκε σε 2 άτομα και αυτά τα έσπρωξα προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (κάτι που δεν θα ψήφιζα προσωπικά) γιατί ήταν το μέγιστο που μπορούσαν να αποκλίνουν (και τους ψιλοεκφράζει λόγο πεπραγμένων εποχής).

      Λίγο προσωπική απάντηση αλλά πραγματικά πιστεύω ότι πολλές οικογένειες είναι έτσι.

  4. Ο/Η iordanoglou λέει:

    Η σοσιαλδημοκρατια για να φτουρησει χρειαζεται απαραίτητα εθνικη αστικη ταξη ως ηγεμονευουσα του κοινωνικου σχηματισμου. Η σοσιαλδημοκρατια που ασκησε το ΠΑΣΟΚ, οι αθροες προσληψεις στο δημοσιο, η αυξηση μισθων και συνταξεων αλλα και η ελαφρυνση του εισοδηματος των πολιτων μεσω δωρεαν κοινωνικών παροχων, αυξησε κατα πολυ την αγοραστικη δυναμη των πολιτων, την ενεργό ζήτηση, αυτο ακριβως δλδ που ειναι ο σκοπος της σοσιαλδημοκρατιας. Το ζητημα ειναι πως η ελληνικη αστικη ταξη ειναι μεταπρατικη, προτιμησε αντι να παράξει για να ικανοποιησει την αυξανομενη ζητηση να εισάγει.

    • Ο/Η elasticrash λέει:

      θα διαφωνήσω με αυτό που λες γιατί εν μέρη η αποβιομηχανοποίηση και η απογεωργικοποιήση της Ελλάδας ήταν μέρος της συμφωνίας της εισόδου μας στο ευρώ. Το ίδιο ισχύει και για τις αυξημένες εισαγωγές.

      Οπότε δεν φταίει ο Έλληνας σε αυτό αλλά μια πολιτική που ουδέποτε του είχαν εξηγήσει για να καταλάβει.

      • Ο/Η iordanoglou λέει:

        Στην ΕΟΚ εννοείς. Ακριβως αυτο λέω φίλε μου, η εισοδος της Ελλάδας στην ΕΟΚ, γεγονος που νομοτελειακα θα οδηγούσε στον οριστικό θανατο την όποια εγχώρια ποαραγωγη, ήταν επιλογή της ηγεμονικης μεταπρατικης αστικης ταξης.

  5. Ο/Η elasticrash λέει:

    Η ΕΟΚ ήταν το πρώτο βήμα, γεγονός, το ευρώ όμως ήταν σχεδόν το απότελειωτικο. Βέβαια ακόμα και μετά την είσοδο υπήρχαν πολλά που θα μπορούσαν να αποτρέψουν την σημερινή κατάσταση, αλλά βλέπεις το εύκολο φτηνό χρήμα ήταν γλυκό. Μπορεί γενικά να λέμε το ίδιο, απλά κατηγορώ ελαφρά διαφορετικό υποσύνολο της κοινωνίας.

Σχολιάστε

Προστεθείτε στους 5.766 εγγεγραμμένους.
Πολυεπισκεπτόμενα
Αστεράτα
Συννεφάκι
blogging David Graeber greek revolution spanish revolution ΑΤΕ Αδογμάτιστα Κωλόπαιδα Ιαπωνία Καμίνης Καυγάδες Λαπαβίτσας ΜΜΕ Μαρξ Μουσική Ντε Σαντ Νόαμ Τσόμσκυ Οικογένεια ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ Τέχνη Τσίπρας Φουκουσίμα άμεση δημοκρατία άστεγοι αγανακτισμένοι αθεΐα αλληλεγγύη ανεργία ανισότητα ανταγωνισμός απάτη αστυνομική βία ατομισμός αυτοοργάνωση βιβλίο δάνεια δημοκρατία διάλογος ενσυναίσθηση επανάσταση επιστήμη ευρώ ευρώπη θέατρο θρησκεία ιδεολογία καπιταλισμός κοινωνικό κράτος κοινωνικός δαρβινισμός κρίση λογική μαζί τα φάγαμε μαθηματικά μετανάστες μεταναστευτικό πρόβλημα μνημόνιο ναζισμός νεοφιλελευθερισμός οικονομία παιδικό βιβλίο πειράματα ψυχολογίας πολιτική πολιτικοί πριμιτιβισμός πρώτες κοινωνίες πυρηνικό ατύχημα ρατσισμός σοπενχάουερ σύνταγμα ταινία τεχνολογία φασισμός φεμινισμός φιλελευθερισμός φωτογραφία χίπστερ
Αρχείο